Parolantien Kukka & Hautaus

LEIKKOKUKKIEN HOITOVINKIT

Säilytä kukkia aina mahdollisimman vähän aikaa paketissa. Kukat imevät paketista kosteuden hyvinkin nopeasti, varsinkin lämpimässä. Suosi siis viileää säilytystilaa.

Leikkaa varsiin terävällä veitsellä viistoon uusi imupinta. Älä koskaan käytä imupinnan tekoon saksia! Imupinta on hyvä uusia muutaman päivän välein. Täytä maljakko vedellä. Esimerkiksi ruusut juovat paljon vettä, joten laita maljakko täyteen. Tässä poikkeuksena on tulppaanit ja callat. Imupintojakin tärkeämpää on kuitenkin puhdas vesi maljakossa, joten pese maljakko ja vaihda vesi päivittäin.

Sidottua kimppua ei ole tarkoitettu purettavaksi, sidontalanka ei estä kukkien vedensaantia.

HUOM! Monet kovavartiset kukat esim. ruusu, nelikka ja krysanteemi kestävät paremmin mikäli veteen on lisätty virkistettä. Kuitenkin pehmeävartiset kukat kuten gerberat, eustomat, pionit ja leinikit eivät siedä virkistettä. Mikäli et saanut kimpun mukana virkistepussia, niin silloin niille kukille puhdas vesi on parhain.

KUKKIVIEN RUUKKUKASVIEN HOITOVINKIT

Useimmat ruukkukukat pitävät tasaisesta kosteudesta, joten varo liikaa kastelua tai pitkäaikaista kuivuutta. Esimerkiksi Atzalea ja Hortensia tarvitsevat paljon vettä, eivätkä pidä kuivahtamisesta ollenkaan.

Ruukkukasvilannoitteen käyttö kasteluvedessä varmistaa runsaan kukinnon. Noudata aina lannoitteen omaa ohjetta.

Useimmat kukkivat ruukkukukat ovat kausikukkia, eli tarkoitettu pois heitettäväksi kukinnon jälkeen.

VIHERKASVIEN HOITOVINKIT

Viherkasveille tärkeintä on valo. Sijoita siis talvella mahdollisimman valoisaan paikkaan, kesällä taas suojaa kuumimmalta paahteelta.

Pintamulta sa hieman kuivahtaa kastelukertojen välillä. Tasainen kosteus on parempi kuin suuret kosteusvaihtelut. Lannoitus on myös tärkeää kevät ja kesäaikana kun kasvu on voimakasta.

Mullan vaihto tulisi suorittaa vasta keväällä, kun aurinko ilahduttaa päivisin ja kasvukausi on alkamassa.

RUUSUT

Laita ruusut puhtaaseen veteen. Vaihda vesi kahden päivän välein, pese maljakko ja leikkaa uudet imupinnat veitsellä.

Jos ruusut alkavat nuokkua, se on merkki siitä, että se ei saa kunnolla vettä. Ne eivät pidä suorasta auringonvalosta, vedosta tai liian kuumasta vedestä.

GERBERAT

Gerberoille riittää matala ja viileä vesi. Puhdas vesi on tärkein, joten vaihda vettä riittävän usein. Uudet imupinnat kannattavat leikata veitsellä muutaman päivän välein.

Huomioithan, ettei gerberat siedä vetoa eikä kylmää.

NEILIKAT

Neilikat viihtyvät haaleassa vedessä, joka kannattaa vaihtaa parin päivän välein. Virkiste vedessä pidentää huomattavista ikää.

Huomioithan, ettei neilikoita kannata sijoittaa suoraan auringonvaloon eikä vetoisaan paikkaan. Etyleeniä tuottavien hedelmien lähelle neilikat eivät sovi.

KRYSANTEEMIT

Krysanteemit pitävät valoisasta, mutta viileästä paikasta, ei vedosta.

Päivittäin vaihdettava vesi, varsien huuhtelu, kukkavirkiste sekä viileä vesi pidentävät krysanteemin ikää.

Krysanteemit myös poistavat tehokkaasti huoneen epäpuhtauksia.

TULPPAANIT​

Tulppaanit viihtyvät sipulikukkien tavoin kylmässä vedessä. Vettä kannattaa pitää kerralla maljakossa vähän, sillä syvässä vedessä varsi kasvaa liikaa. Huomioithan, että vettä kuitenkin tulee lisätä maljakkoon melkein päivittäin.

Veden sijaan voit myös täyttää maljakon lumella.Huomioithan, ettei gerberat siedä vetoa eikä kylmää.

EUSTOMAT

Laita eustomat aina viileään veteen. Älä sijoita niitä suoraan auringonpaisteeseen tai kuumaan paikkaan.

Pehmeävartisen kukan tavoin, eustoma ei pidä virkisteestä, vaan puhdas vesi on tärkeämpi. Tuoksuttomuutensa vuoksi, eustoma on varma valinta myös allergiakotiin.

CYMBIDIUM- ORKIDEAT

Laita orkidea viileään tai haaleaan veteen. Tummuneiden varsien päihin kannattaa leikata uudet imupinnat.

Orkideojen kohdalla kannattaa aina välttää nopeita lämpötilanvaihteluita sekä vetoisia paikkoja, eikä niitä kannata sijoittaa suoraan auringonvaloon.

LILJAT

Liljat pitävät puhtaasta ja viileästä vedestä. Vaihda vesi parin päivän välein kokonaan. Liljan heteet kannattaa nyppiä pois heti kukkien avauduttua.

Lilja on kukkana kestävä ja sen kukat voivat pysyä maljakossa upeina pitkäänkin. Kukinnan pitkittämiseksi, voi liljan viedä yöksi viileään.